همهی شما احساس غم و اندوه را تجربه کرده اید. این احساسات و عواطف بخشی از زندگی روزمره هستند و نمیتوان آن ها را انکار کرد. این در حالیست که ممکن است در برخی بازههای زمانی به دلایل مختلف، عواطف شما از حالت طبیعی خارج بشوند و نتوانید آن طور که باید بر این احساسات منفی غلبه کنید. در این حالت ممکن است شما به افسردگی دچار شده باشید. ابتلا به دیابت نیز میتواند به عنوان عاملی برای ایجاد یا تشدید افسردگی به شمار بیاید و بر روی نحوه مدیریت این بیماری اثر بگذارد.
امروزه دیابت و افسردگی، به عنوان مشکلاتی جدی و شایع شناخته میشوند و در اقصی نقاط جهان، سلامت عمومی افراد را تحت تأثیر قرار داده اند. گاهی این امکان وجود دارد که به صورت همزمان، دیابت و افسردگی را تجربه کنید و لازم باشد برای مدیریتشان راهکارهایی اصولی و کاربردی را در پیش بگیرید، زیرا ابتلا به این دو عارضه به صورت همزمان نه تنها بر سلامتی جسمی، بلکه بر سلامت روحی شما نیز تأثیر میگذارد و همچنین میتواند اثر تشدید کننده بر علائم یکدیگر داشته باشد. همان طور که میدانید دیابت نیازمند مدیریت مداوم سطح قند با تکیه بر دستگاه قند خون، مصرف منظم داروها، رعایت سبک زندگی سالم و… است ولی افسردگی میتواند انگیزه و توانایی فرد را برای مراقبت از خود تحت تأثیر قرار دهد.
بین دیابت و افسردگی چه ارتباطی وجود دارد؟
افسردگی و دیابت دارای علائم مشترکی هستند. خستگی مزمن، خواب زیاد و دشواری در تمرکز در هر دو عارضه وجود دارند. به همین دلیل تشخیص اینکه این علائم ناشی از افسردگی هستند و یا ناشی از دیابت، نسبتاً دشوار است.
آیا دیابت میتواند عاملی برای ابتلا به افسردگی باشد؟
دیابت به صورت مستقیم نمیتواند دلیلی برای ابتلا به افسردگی باشد اما ماهیت دیابت به گونه ای هست که میتواند روی شدت افسردگی و میزان گسترش آن اثر بگذارد. مدیریت دیابت و افسردگی به صورت همزمان از دیگر مسائلیست که روند درمان را دشوار میکند چراکه لازم است در طول پروسه درمان هر دو عارضه را در نظر گرفت و به جنبه های مختلف هر یک توجه ویژه داشت.
آیا افسردگی میتواند دلیل ابتلا به دیابت باشد؟
تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و نوع 2 نسبت به افراد عادی بیشتر در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار دارند. هم چنین ابتلا به دیابت نوع 2 نیز در مبتلایان به افسردگی بیشتر از سایر افراد مشاهده میشود و سطح سلامت این گروه را تهدید میکند. زیرا افسردگی میتواند تأثیر مستقیمی بر خود مراقبتی و سبک زندگی فرد داشته باشد.
طبق تحقیقات صورت گرفته افراد مبتلا به افسردگی ممکن است انگیزه لازم برای انجام فعالیت بدنی منظم را نداشته باشند و کمتر از سایرین به رژیم غذایی و سلامت عمومی خود توجه کنند. این رفتارها میتوانند منجر به افزایش وزن و در نتیجه افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ شوند. مطالعات حاکی از این است که افسردگی از طریق تأثیر بر شاخص توده بدنی میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را تشدید کند.
تحقیقات صورت گرفته در این حوزه، ارتباط بین دیابت نوع 1 و افسردگی را نیز مورد بررسی قرار داده است. نتیجه این تحقیقات حاکی از این است که خطر ابتلا به افسردگی در افرادی که دیابت نوع یک را تجربه میکنند بیشتر از افراد عادی است. این در حالیست که افسردگی به هیچ وجه نمیتواند عاملی برای بروز دیابت نوع 1 باشد، چراکه این نوع از دیابت یک بیماری خود ایمنی است و به دلایل دیگری بروز میکند.
افسردگی چگونه روند مدیریت دیابت را تحت تأثیر قرار میدهد؟
افسردگی به عنوان یک اختلال مهم و جدی میتواند ذهن و روان فرد را تحت تاثیر قرار بدهد. این اختلال ممکن است هر فردی را مبتلا کند. در ادامه به برخی علائم شاخص افسردگی که میتوانند به طور مستقیم بر مدیریت دیابت تأثیر بگذارند اشاره خواهیم کرد:
- عدم تمایل به پیگیری روتین روزانه خود: در این مواقع تمایلی به کنترل منظم دیابت خود ندارید، داروهای خود را سر وقت مصرف نمیکنید، قند خونتان را با دستگاه قند خون به موقع اندازه نمیگیرید، علائم و عوارضی که با آنها مواجه میشوید را نادیده میگیرید و به موقع برای ویزیت پزشک خود اقدام نمیکنید.
- بی انگیزگی: اغلب مواقع بی انگیزه هستید و انرژی لازم برای انجام فعالیتهای ضروری را ندارید.
- احساس رخوت و بدخوابی: شبها به صورت مکرر از خواب میپرید، احساس رخوت میکنید و نمیتوانید به سادگی از رختخواب خارج شوید.
- خستگی: احساس میکنید اغلب مواقع خسته هستید، این جریان میتواند موجب توقف فعالیت بدنی شما بشود و شما را از مدیریت صحیح دیابت نیز غافل کند.
- پرخوری: مصرف بیش از حد غذا باعث میشود سطح قند خون شما افزایش پیدا کند.
- عدم خوردن غذای کافی: در صورتی که جزو افرادی باشید که برای مدیریت قند خون خود انسولین تزریق میکنند، این مساله میتواند شما را در معرض افت شدید قند قرار بدهد.
- عدم تمرکز
- احساس پریشانی و بی قراری
- عدم تمایل به صحبت کردن
- کند شدن حرکت هایی از قبیل راه رفتن، فعالیت کردن و …
- تمایل به مرگ یا خودکشی: فکر کردن در رابطه با این موضوع که مرگ میتواند مشکلات شما را حل کند. با توجه به ماهیت افسردگی، افراد مبتلا به این اختلال تمایل عجیبی به خودتخریبی دارند. از این جهت اقداماتی که برای بهبود شرایط سلامتیشان لازم است را نادیده میگیرند و خودمراقبتی را از روتین زندگی خود حذف میکنند.
ابتلای همزمان به دیابت و افسردگی چگونه زندگی شما را تحت تاثیر قرار میدهد؟
مواجه با دیابت میتواند وضعیت افسردگی شما را پیچیدهتر کند و به آن دامن بزند. در ادامه به برخی از عوامل تشدید کننده افسردگی اشاره خواهیم کرد.
- از اینکه نتوانستهاید دیابت خود را به بهترین شکل مدیریت کنید احساس گناه میکنید.
- تمایلی ندارید که در فضاهای عمومی سطح قند خود را با دستگاه قند خون دیجیتال اندازهگیری کنید و یا داروهای خود را مصرف نمائید.
- از ابتلا به دیابت خجالت زده هستید.
- تجربه افت های شدید قند خون در طول شب، نظم خواب شما را مختل کرده است.
- اغلب اوقات نگران وضعیت دیابت خود هستید.
دستگاه تست قند خون فریسنس
خرید آنلاین دستگاه تست قند خون Freesens
مدیریت همزمان دیابت و افسردگی
مقابله با افسردگی و دیابت به طور همزمان میتواند چالشبرانگیز باشد، اما راهکارهایی وجود دارند که به افراد مبتلا کمک میکنند تا هر دو وضعیت را بهتر مدیریت کنند. در ادامه چند راهکار مؤثر برای مقابله با این چالشها ارائه میشود:
- مشاوره حرفه ای: صحبت با یک متخصص روانشناس یا مشاور میتواند به افراد کمک کند تا با استرسهای ناشی از دیابت و افسردگی بهتر کنار بیایند. درمانهای شناختی رفتاری (CBT) میتوانند ابزارهایی برای مدیریت افکار منفی و بهبود وضعیت روانی ارائه دهند.
- مصرف دارو: در برخی موارد، پزشکان ممکن است داروهای ضد افسردگی تجویز کنند. این داروها میتوانند به تعادل شیمیایی مغز کمک کرده و علائم افسردگی را کاهش دهند. باید توجه داشت که برخی از این داروها ممکن است بر سطح قند خون تأثیر بگذارند، بنابراین لازم است با پزشک در مورد تأثیرات جانبی آنها مشورت شود.
- ورزش منظم: فعالیت بدنی منظم به بهبود خلق و خو و مدیریت بهتر دیابت کمک میکند. ورزش باعث ترشح اندورفین میشود که به عنوان هورمون خوشحالی شناخته شده و میتواند احساس بهتری در فرد ایجاد کند.
- تغذیه سالم: رژیم غذایی مناسب میتواند تأثیرات مثبتی بر سلامت جسمی و روانی فرد داشته باشد. مصرف غذاهای سالم و مغذی علاوه بر این که به کنترل قند خون کمک میکند، میتواند انرژی و انگیزه فرد را نیز افزایش دهد.
- حمایت اجتماعی: صحبت با دوستان، خانواده یا گروههای حمایتی میتواند فشار روانی ناشی از دیابت و افسردگی را کاهش دهد. شرکت در گروههای حمایتی دیابت یا انجمنهای آنلاین میتواند به افراد کمک کند تا احساس تنهایی نکنند و از تجربیات دیگران بهرهمند شوند.