مدیریت دیابت به عوامل متعددی وابسته است. عوامل محیطی و تغییرات فصلی بهطور مستقیم و غیرمستقیم می توانند بر سطح قند خون تاثیر بگذارند. در نیمه دوم سال با کاهش دما و سردشدن هوا ممکن است با مشکلاتی مانند سرماخوردگی، حساسیت فصلی و کاهش دمای بدن مواجه شوید. اگاهی از این تغییرات و امادگی های لازم به شما کمک میکند که در راستای مدیریت بهتر سطح قند خون و حفظ سلامتی خود اقدام کنید.
آب و هوای سرد موجب کند شدن جریان خون در بدن میشود، بنابراین افراد مبتلا به دیابت نیاز به مراقبت بیشتری دارند تا از بروز پیامدهای احتمالی مانند افزایش فشارخون و کاهش سرعت گردش خون در اندام های بدن (به خصوص دست و پا) پیشگیری کنند.
تنظیم دمای محل زندگی یکی از مهمترین مواردی است که میتواند به حفظ سلامت در این فصول کمک کند و پیامدهای ناشی از سرما را کاهش دهد. توصیه میشود دمای محیطی که در آن زندگی میکنید، حداقل به ۱۸ درجه سانتیگراد برسد و اگر به دیابت مبتلا هستید، از باز گذاشتن پنجرهها در فصول سرد خودداری کنید و سعی کنید با عایق کردن دربها و پنجرهها، خانه را همواره گرم و معتدل نگه دارید.
از دیگر مواردی که لازم است مدنظر قرار گیرد، افزایش سطح ایمنی بدن و دوری از عواملی است که خطر ابتلا به بیماریهای فصلی مانند سرماخوردگی، تب و آنفولانزا را افزایش میدهند. اگرچه دیابت بهطور مستقیم نقشی در ابتلا به بیماریهای فصلی و ویروسی ندارد، اما شدت ابتلا به این بیماریها در مبتلایان به دیابت می تواند به مراتب بیشتر باشد و به عنوان عاملی برای اختلال در روند مدیریت دیابت نیز محسوب شود.
پایش منظم سطح قند
اگرچه اندازهگیری سطح قند جزوی از روتین روزانه افراد مبتلا به دیابت می باشد، اما لازم است تا در فصول سرد سال با حساسیت بیشتری سطح قند خون پایش شود. هوای سرد می تواند فرایند خون گیری را دشوار کند. بنابراین در صورتی که از دستگاه های رایج تست قندخون استفاده می کنید، توصیه میشود پیش از انجام تست، دستان خود را در مجاورت سیستمهای گرمایشی قرار دهید تا گردش خون در این نواحی افزایش یافته و به حالت طبیعی بازگردد. در دست گرفتن یک فنجان آب گرم یا پوشیدن دستکش نیز از دیگر راهکارهایی است که میتوانید برای گرم کردن دست و انگشتان خود از آن استفاده کنید.
همچنین بهره مندی از فناوری های پیشرفته مانند سیستم پایش مداوم قند (سنسور CGM) میتواند قند شما را به صورت بیست و چهار ساعته پایش کند و با برخورداری از قابلیت هشدار و ثبت نمودارها، شما، خانواده و تیم پزشکیتان را در جریان نوسانات شدید مانند افت یا افزایش سطح قند قرار دهد. دستگاه پایش مداوم قند خون از طریق یک سنسور کوچک به بدن متصل میشود و سطح قند مایع میان بافتی را هر ۱ الی ۵ دقیقه اندازهگیری میکند. نتیجه عدد قند که توسط این سنسور اندازهگیری شده، هر ۵ الی ۱۵ دقیقه یکبار (بسته به نوع سنسور) در حافظه دستگاه ثبت میشود و فرد و مراقب سلامت شخص میتوانند جمعبندی کاملی از وضعیت قند خون او را در طول شبانهروز در اختیار داشته باشند.
در ادامه برخی مزیتهای سیستمهای CGM را مرور میکنیم:
- پایش مداوم و لحظهای قند: سیستمهای پایش مداوم قند بهصورت ۲۴ ساعته وضعیت قند مایع میان بافتی را پایش کرده و گزارشی جامع از وضعیت قند فرد مبتلا به دیابت ارائه میدهند. این قابلیت به بیماران و تیم پزشکی آنها کمک میکند تا تغییرات سطح قند را در زمانها و شرایط مختلف، از جمله قبل و بعد از غذا، حین فعالیت بدنی و در حین خواب، ثبت و بررسی کنند.
- تحلیل روند تغییرات قند: یکی از ویژگیهای کلیدی CGM، توانایی آن در نمایش روند تغییرات سطح قند است. این اطلاعات به بیماران کمک میکند تا بدانند چگونه عوامل مختلفی نظیر رژیم غذایی، ورزش، داروها و سایر عوامل محیطی بر سطح قند تأثیرگذار هستند.
- هشدارها و آلارمها: سنسور CGM امکان تنظیم هشدار دارد تا در زمان کاهش یا افزایش بیش از حد قند به کاربر اطلاع داده شود. این ویژگی میتواند در پیشگیری از حوادث پرخطری مانند افت قند نقش موثری ایفا کند.
- کاهش نیاز به سوراخ کردن انگشت: با استفاده از سنسور قند خون بدون درد CGM ، نیاز به سوراخ کردن مکرر انگشت برای اندازهگیری قند خون به میزان قابل توجهی کاهش مییابد و فرآیند اندازهگیری قند به صورت مداوم و بدون درد انجام میشود.
دستگاه تست قند خون فریسنس
خرید آنلاین دستگاه تست قند خون Freesens
توجه به سلامت پوست
خشکی پوست یکی از شایعترین مسائلی است که با ورود به فصلهای سرد سال با آن روبهرو میشویم. با توجه به اهمیت سلامت پوست، به ویژه در ناحیه پا، لازم است با حساسیت بیشتری از پوست خود مراقبت کنید. کاهش میزان رطوبت هوا، استفاده دائم از وسایل گرمایشی در خانه یا محل کار، حمام کردن با آب داغ و عدم تمایل به نوشیدن آب کافی از مهمترین دلایل خشکی بیش از حد پوست هستند. به عنوان یک فرد مبتلا به دیابت، ضروری است تا به این نکات توجه کنید و راهکارهایی که در ادامه به آنها اشاره میشود را بهصورت دقیق دنبال نمایید.
- مرطوبکنندهها: با تجویز پزشک از کرمها و لوسیونهای مرطوبکننده استفاده کنید. آبرسانی به پوست در طول روز و به ویژه بعد از حمام میتواند رطوبت لازم را به پوست شما بازگرداند و از خشکی آن جلوگیری کند.
- دستگاه بخور: استفاده از دستگاه بخور در خانه موجب تنظیم میزان رطوبت موجود در فضا شده و از خشکی پوست شما جلوگیری خواهد کرد.
- اجتناب از آب داغ: حمام کردن با آب داغ میزان خشکی پوست را افزایش میدهد. قبل از استحمام، فضای حمام را گرم کنید و با آب ولرم دوش بگیرید.
- نوشیدن آب کافی: اگرچه سطح تشنگی بدن و تمایل به نوشیدن آب در فصول سرد سال کاهش پیدا میکند، اما ضروری است که در طول روز به میزان کافی آب بنوشید و به مرطوب نگهداشتن پوست خود کمک کنید.
- .پوشیدن لباس مناسب: با توجه به اینکه پوست افراد مبتلا به دیابت در طول پاییز و زمستان خشک و حساس میشود، لازم است از لباسهایی که الیاف طبیعی دارند استفاده کنید و از پوشیدن لباس های پشمی و زبر که باعث تشدید خارش میشود اجتناب کنید.
- مشاوره با پزشک: از پزشک خود در مورد مراقبت از پوست مشاوره بگیرید و از راهکارهایی که در اختیار شما قرار میدهد، بهرهمند شوید.
در نهایت، با توجه به اهمیت سلامت پا در مبتلایان به دیابت، لازم است هر روز زمانی را به بررسی دقیق پاهای خود اختصاص دهید و در صورت مشاهده هرگونه علائم غیرطبیعی، به پزشک خود مراجعه کنید.
محافظت از داروها در برابر سرما
اگر برای درمان دیابت و مدیریت قند خون از انسولین استفاده میکنید، لازم است به شرایط نگهداری آن توجه ویژه داشته باشید، چراکه انسولین در مجاورت با دمای بسیار پایین یخ میزند. برای اطلاع از شرایط نگهداری انسولین با پزشک خود مشورت کنید.
دریافت واکسن آنفولانزا
به تمامی افراد دیابتی توصیه میشود که با مشورت پزشک خود، واکسن آنفلوآنزا را دریافت کنند. در فصل زمستان، شیوع بیماری های ویروسی افزایش می یابد و افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماریها قرار دارند. همچنین، ابتلا به سرماخوردگی یا آنفلوآنزا میتواند مدیریت دیابت را برای فرد دشوار کرده و کنترل قند را از محدوده هدف خارج کند. در چنین شرایطی، مشاوره با پزشک و دریافت واکسن آنفلوآنزای مناسب برای حفاظت از خود امری ضروری است. اگرچه تزریق واکسن نمیتواند بهطور کامل از ابتلا به بیماریهایی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا جلوگیری کند، اما بهطور قابل توجهی شدت این بیماریها را کاهش میدهد.
تقویت روحیه
با ورود به فصل پاییز و زمستان، کوتاه شدن روزها، بارش برف و باران و هوای ابری و مقدار کم آفتاب میتواند منجر به کاهش سطح انرژی و بی حوصلگی بعضی افراد شود. افراد مبتلا به دیابت نیز از این قاعده مستثنی نیستند و ممکن است تغییرات روحی متفاوتی را تجربه کنند. در چنین شرایطی، تقویت روحیه اهمیت ویژهای دارد. سعی کنید با خانواده و دوستانتان معاشرت کنید، خود را با فعالیتهای جذاب و سرگرمکننده ای که تاثیر منفی بر کنترل دیابت ندارد مشغول کنید و در صورت نیاز، از مشاوره روانشناسی بهرهمند شوید.
رعایت رژیم غذایی سالم
با ورود به فصلهای پاییز و زمستان، ایجاد تغییر در رژیم غذایی اجتناب ناپذیر است. برای حفظ سلامتی، بهتر است مصرف کربوهیدراتها را به حداقل برسانید و غذاهایی مانند سوپ و آشهای مغذی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. همچنین، استفاده از سبزیجات تازه و سالم را فراموش نکنید. این نوع غذاها علاوه بر تنظیم دمای بدن، به روند آبرسانی به پوست شما نیز کمک شایانی میکنند.
تداوم در انجام فعالیت بدنی
با آغاز فصل پاییز و زمستان، به طور طبیعی فعالیت بدنی در فضای باز کاهش مییابد. در این فصول، برای جلوگیری از سرما و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای فصلی، بیشتر افراد وقت خود را در محیطهای بسته میگذرانند. با این حال، حفظ فعالیت بدنی منظم برای مدیریت مؤثر دیابت بسیار اهمیت دارد.
ورزش به تنظیم دمای بدن کمک کرده و منجر به بهبود روحیه میشود. برای افزایش میزان فعالیت خود، میتوانید در روزهای آفتابی به پیادهروی در فضای باز بپردازید. علاوه بر این، فعالیتهایی مانند تمرینات هوازی در محیطهای بسته یا یوگا نیز گزینههای مناسبی برای حفظ تناسب اندام هستند. همچنین از حضور در باشگاههای ورزشی گروهی تا حد امکان پرهیز کنید؛ زیرا در فصلهای پاییز و زمستان، خطر شیوع سرماخوردگی و سایر بیماریهای فصلی در این فضاها افزایش مییابد. با رعایت این نکات و ایجاد یک برنامه منظم ورزشی، میتوانید به بهبود سلامت خود و مدیریت بهتر دیابت کمک کنید.
دستگاه تست قند خون فریسنس
خرید آنلاین دستگاه تست قند خون Freesens