X

تابستان هر سال از راه می‌رسد و برای بسیاری از افراد فرصتی است تا از روزهای گرم و پرانرژی این فصل بهره‌مند شوند. هوای دل‌انگیز، گشت ‌وگذارهای آخر هفته، سفر به سواحل یا استخرها و برنامه‌های تفریحی متنوع همه جذابیت‌های تابستان را تشکیل می‌دهند. علاوه بر این، تابستان زمان مناسبی است برای گذراندن لحظات بیشتر با خانواده، دوستان و عزیزان و ساختن خاطرات فراموش‌نشدنی که در ذهن باقی می‌ماند.

با این حال، تابستان علاوه بر لذت و تفریح، با مسئولیت‌ها و مشغله‌های خاص خود نیز همراه است. معمولا فصل تابستان در افرادی که در کنار لذت از این فصل، دغدغه‌هایی مانند کار، مراقبت از خانه و سایر امور روزمره را دارند، به یکی از پرکارترین و شلوغ‌ترین زمان‌های سال تبدیل می‌شود. در حالی که این مشغله‌ها به‌طور طبیعی می‌توانند مفید باشند، اما برای افراد مبتلا به دیابت، تابستان ممکن است چالش‌های بیشتری به همراه داشته باشد.

برای کسانی که دیابت دارند، کنترل دقیق قند خون، رعایت رژیم غذایی سالم، انجام فعالیت بدنی منظم و جلوگیری از افت قند در طول این فصل، که به‌ویژه با گرما و تغییرات روزمره همراه است، می‌تواند پیچیده‌تر از دیگر فصول سال باشد. با این حال، با برنامه‌ریزی صحیح و آگاهی از نکات ضروری و کاربردی، این چالش‌ها قابل‌مدیریت هستند و افراد مبتلا به دیابت می‌توانند از تمام جذابیت‌های تابستان بهره‌مند شوند.

در این مقاله، به بررسی نکات و راهنمایی‌هایی پرداخته می‌شود که به افراد مبتلا به دیابت کمک می‌کند تا در تابستان از سلامت خود محافظت کنند. این مقاله با ارائه‌ی مراقبت‌های پوستی تا مدیریت صحیح قند خون با تکیه بر سنسور پایش مداوم قند خون و همچنین نحوه محافظت از خود در برابر آسیب‌های تابستانی، شما را برای داشتن تابستانی سالم و لذت‌بخش آماده خواهد کرد.

چرا پوست افراد مبتلا به دیابت آسیب‌پذیرتر است؟

افراد مبتلا به دیابت به دلیل بالا بودن سطح قند خون، بیشتر در معرض مشکلات پوستی قرار دارند. این وضعیت می‌تواند تأثیرات منفی بر عملکرد سیستم‌های مختلف بدن از جمله غدد عرق، سیستم گردش خون، اعصاب و سیستم ایمنی بگذارد. در نتیجه، پوست خشک‌تر شده و به‌طور معمول فرآیند بهبود آن کندتر پیش می‌رود. علاوه بر این، پوست به عنوان اولین سد دفاعی بدن، عملکرد مؤثری نخواهد داشت که این امر باعث می‌شود، باکتری‌ها و قارچ‌ها براحتی به پوست آسیب برسانند.

چالش‌های پوستی رایج در تابستان برای افراد مبتلا به دیابت

در هوای گرم تابستان، مشکلات پوستی ممکن است برای هر فردی رخ دهد، اما افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض این مشکلات قرار دارند. از جمله چالش‌های رایج در این فصل برای افراد مبتلا به دیابت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آفتاب‌سوختگی: حتی آفتاب ‌سوختگی‌های خفیف می‌توانند سطح قند خون را افزایش دهند. این اتفاق به‌دلیل واکنش التهابی پوست به آسیب‌های ناشی از اشعه‌های UV است که می‌تواند استرس سیستمیک ایجاد کند.
  • عفونت‌های قارچی: در نواحی مرطوب و گرم بدن مانند زیر بغل، زیر سینه‌ها، کشاله ران و بین انگشتان پا، عفونت‌های قارچی می‌تواند گسترش یابد، به‌ویژه عفونت های ناشی از قارچ کاندیدا آلبیکنس که برای افراد مبتلا به دیابت می‌تواند مشکل‌ساز باشد.
  • خشکی و خارش پوست: گرمای تابستان باعث تعریق شدید و از دست دادن آب بدن می‌شود. این شرایط می‌تواند منجر به خشکی ، خارش و ترک‌خوردگی پوست شود که آن را مستعد عفونت می‌کند.
  • زخم‌های دیر بهبود یافته: بریدگی‌ها، تاول‌ها یا خراش‌هایی که ناشی از استفاده از صندل و یا فعالیت‌های بیرونی است، در افراد مبتلا به دیابت دیرتر بهبود می‌یابند و احتمال عفونت آن‌ها بیشتر است، زیرا جریان خون در افراد مبتلا به دیابت معمولاً ضعیف‌تر است.
  • دانه‌های گرما: این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که عرق، زیر پوست محبوس شود و برجستگی‌های قرمز کوچکی ایجاد کند که باعث خارش و تحریک پوست می‌شود.

مطابق با مطالعات انجام‌شده توسط آکادمی پوست آمریکا و انجمن دیابت آمریکا، حدود ۳۳ درصد از افراد مبتلا به دیابت در طول زندگی خود با مشکلات پوستی روبه‌رو می‌شوند که می‌تواند تأثیرات قابل توجهی بر کیفیت زندگی آن‌ها بگذارد. در ادامه به راهکارهایی اشاره می‌کنیم که می‌توانند به سلامت و ایمنی پوست افراد مبتلا به دیابت در فصول گرم سال کمک کنند:

1. برنامه‌ریزی پیش از شروع تابستان

یکی از نگرانی‌های اصلی برای افراد مبتلا به دیابت در تابستان، حفظ سطح قند خون در محدوده مناسب است. بسیاری از افراد ممکن است نگران کاهش قند خون خود در هنگام شنا یا ورزش صبحگاهی و یا افزایش ناگهانی قند خونشان در صورت افراط در خوردن غذا در پیک‌نیک‌های خانوادگی باشند.

در این میان پیشنهاد می‌شود که برای مدیریت بهتر دیابت در تابستان با پزشک خود مشورت کنید تا برنامه درمانی مناسبی را برای تابستان تنظیم کند. یک برنامه درمانی منسجم و قابل اجرا می‌تواند به شما کمک کند تا بدون نگرانی از مشکلات قند خون، از تابستان لذت ببرید.

استفاده از تکنولوژی‌های نوینی مانند سنسور CGM یا دستگاه تست قند خون، فریسنس نیز می‌تواند بسیار اثرگذار و کارآمد باشد. اگرچه بیمه سنسور و بیمه دیابت برای سنسور پایش مداوم قند خون بزرگسالان فعلا در کشور فعال نیست اما شما می‌توانید این سنسور را با مراجعه به فروشگاه فریرطب تهیه کرده و از مزایای آن برای مدیریت سطح قند خون خود بهره‌مند شوید.

سنسور پایش مداوم قند خون CGM

خرید آنلاین سنسور سایبایونیکس - SIBIONICS GS1

2. مراقبت از پوست و مرطوب‌سازی منظم

همه ما با اصول مراقبت از پوست در تابستان آشنا هستیم، اما برای افراد مبتلا به دیابت، مراقبت از پوست اهمیت بیشتری دارد. مراقبت‌های روزانه از پوست و استفاده از کرم ضد آفتاب مناسب، بهترین روش‌ها برای جلوگیری از مشکلات پوستی در تابستان است.

برای پیشگیری از آفتاب‌سوختگی، در ساعات میانه روز در معرض نور آفتاب قرار نگیرید، به دنبال سایه باشید، از کلاه و عینک آفتابی استفاده کنید و تمام نواحی پوست خود را که در معرض نور خورشید قرار دارند، با کرم ضد آفتاب بپوشانید.

همچنین هر دو تا چهار ساعت یک‌بار کرم ضد آفتاب را تجدید کنید. این زمان ممکن است حتی کمتر از این هم باشد، به‌ویژه وقتی در معرض سطوح بازتاب‌دهنده مانند آب یا شن قرار دارید.

در این میان استفاده از اسپری ضد آفتاب به جای کرم اولویت دارد. اسپری‌های ضد آفتاب عملکرد بهتری نسبت به کرم‌هایی دارند که باید به‌طور فیزیکی روی پوست مالیده شوند. اسپری کردن پوشش وسیع‌تری ایجاد می‌کند و به‌راحتی به همه نقاط پوست می‌رسد.

شایان ذکر است که برخی از داروهای استفاده‌شده برای درمان دیابت نوع ۲، مانند گلی‌بوراید و گلی‌پی‌زاید، که هر دو از نوع سولفونیل‌اوره‌ها هستند، می‌توانند حساسیت بدن به نور را افزایش دهند و شما را در برابر آفتاب‌سوختگی آسیب‌پذیرتر کنند. با این حال، به گفته متخصصان، زندگی با دیابت در واقع خطر ابتلا به آفتاب‌سوختگی را افزایش نمی‌دهد، زیرا گرما ممکن است باعث گشاد شدن عروق خونی شود و جذب سریع‌تر انسولین را به همراه داشته باشد.

خشکی پوست در افراد دیابتی یک مشکل رایج است که در تابستان شدت می‌یابد. استفاده از مرطوب‌کننده‌های طبیعی و فاقد عطر می‌تواند از خشکی پوست جلوگیری کند.

3. استفاده از صابون‌های ملایم

توصیه می‌شود که از صابون‌های ملایم و بدون مواد شیمیایی ای که باعث آسیب به پوست می‌شوند، استفاده کنید. همچنین، پوست خود را مرتباً بررسی کنید تا در صورت وجود هرگونه بریدگی یا زخم، سریعاً فرآیند درمان آغاز شود.

متخصصان پوست پیشنهاد می‌کنند که در صورت بروز قرمزی و یا درد در نواحی مختلف پوست، هرچه سریع‌تر درمان آغاز شود تا از پیشرفت عفونت جلوگیری به عمل آید.

انتخاب یک محصول مناسب برای مراقبت از پوست بسیار مهم است. بهتر است محصولی را انتخاب کنید که حاوی سه نوع اصلی از ترکیبات مرطوب‌کننده باشد:

  • جذب‌کننده‌ها (مانند هیالورونیک اسید یا گلیسرین): این ترکیبات به جذب آب به پوست کمک می‌کنند.
  • مقوی‌ها (مانند اسکوآلن یا روغن‌های گیاهی): این دسته از ترکیبات به ترمیم و نرم کردن پوست کمک می‌کنند.
  • مسدودکننده‌ها (مانند پترولاتوم هیدراته یا روغن معدنی): محصولات حاوی این ترکیبات با ایجاد یک لایه، رطوبت را در پوست نگه می‌دارند.

فرم مرطوب‌کننده تفاوتی ندارد؛ شما می‌توانید این ترکیبات را در انواع مختلف محصولات مراقبتی مانند کرم‌ها، لوسیون‌ها، ژل‌ها یا روغن‌های مرطوب‌کننده بیابید. نکته مهم این است که محصولی را انتخاب کنید که به پوست شما احساس خوبی بدهد و شما به‌طور روزانه از آن استفاده کنید.

4. محدود کردن قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض آفتاب برای محافظت از چشم‌ها

حتماً یک عینک آفتابی خوب همراه داشته باشید، به‌ویژه اگر مشکلات چشمی خاصی دارید. عینک آفتابی نه تنها به شما در مواجهه با تابش شدید نور کمک می‌کند، بلکه می‌تواند از آسیب دیدن چشم‌ها توسط اشعه‌های فرابنفش (UV) نیز جلوگیری کند.

متخصصان تأکید می‌کنند که قرار گرفتن مداوم در معرض اشعه UV می‌تواند باعث پیشرفت بیماری‌های چشمی مانند ادم ماکولار دیابتی (DME) شود و افرادی که دیابت دارند و مبتلا به رتینوپاتی دیابتی هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به DME قرار دارند. بهتر است از عینک‌هایی استفاده کنید که محافظت از اشعه‌های UVA و UVB را به‌طور هم‌زمان فراهم کنند.

5. کمک به بهبودی سریع‌تر سوختگی‌های ناشی از آفتاب

اگر بر اثر تابش مستقیم آفتاب دچار سوختگی شدید، به تحمل درد اکتفا نکنید و منتظر نباشید که سوختگی به‌طور خودکار بهبود یابد. برای تسریع فرآیند بهبود سوختگی و کاهش التهاب از بسته یخ یا کمپرس سرد استفاده کنید. پیشنهاد می‌شود از ژل آلوئه‌ورایی با کیفیت بالا که فاقد هر گونه عطر یا رنگدانه اضافی است، برای خنک کردن پوست و تسریع بهبود آن استفاده نمایید.

علاوه بر این، مراقبت از ناحیه سوختگی بسیار مهم است. بهتر است ناحیه آسیب‌دیده را بانداژ کنید و از خاراندن آن خودداری نمائید تا خطر عفونت کاهش یابد. پایش و مدیریت مداوم سطح قند خون در این دوره مانند همیشه ضرورت دارد، زیرا آفتاب‌سوختگی می‌تواند مدیریت قند خون را پیچیده‌تر کند. درد و استرس ناشی از التهاب می‌تواند باعث افزایش سطح قند خون شود و این ممکن است کنترل آن را در کوتاه ‌مدت دشوارتر نماید.

استفاده از سنسور CGM یا دستگاه تست قند خون فریسنس در این مسیر به شما کمک می‌کند تا بتوانید سطح قند خود را همواره در محدوده هدف قرار بدهید و در صورت افزایش یا افت قند به سرعت آن را به محدوده طبیعی بازگردانید.

دستگاه تست قند خون فریسنس

خرید آنلاین دستگاه تست قند خون FREESENS

6. هیدراته نگه داشتن بدن

صرف نظر از سن یا میزان تناسب اندام شما، از قرار گرفتن در معرض گرمای بیش از حد و یا دهیدراته شدن در ماه‌های تابستان جلوگیری کنید. این نکته به‌ویژه برای افراد مبتلا به دیابت اهمیت دارد، زیرا کم‌آبی بدن می‌تواند توانایی کنترل سطح قند خون را تحت تأثیر قرار دهد.

به یاد داشته باشید که اگر کسی به شدت دچار کم‌آبی شود، انسولین به درستی جذب نخواهد شد و مشکلات دیگری به وجود خواهد آمد، این امر همچنین به افت فشار خون نیز منجر می‌شود.

7. استفاده از پارچه‌های نازک و نخی

برای جلوگیری از تحریک پوست و یا ایجاد بثورات، توصیه می‌شود که از لباس‌های نازک و نخی استفاده کنید. این مشکلات می‌توانند در چین‌های بدن مانند گردن، کشاله ران و زیر بغل در ماه‌های تابستان، به‌ویژه در افرادی که ممکن است کمی اضافه وزن داشته باشند، شایع باشند. حفظ خنکی بدن می‌تواند به جلوگیری از جمع شدن رطوبت در این نواحی و بروز مشکلات پوستی کمک کند.

8. استفاده از نوشیدنی‌های بدون شکر

در تلاش برای حفظ خنکی و هیدراته ماندن، مصرف آب و نوشیدنی‌های بدون شکر ضرورت دارد. از نوشیدنی‌های شیرین‌شده با شکر، نوشابه‌ها و یا نوشیدنی‌های میوه‌ای پرهیز کنید. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض گرما، باعث می‌شود بدن به‌طور غریزی مایعات بیشتری مصرف ‌کند. مهم است که مصرف آب را به‌جای نوشیدنی‌های شیرین در اولویت قرار دهید تا به مدیریت قند خون خود کمک کنید.

افراد مبتلا به دیابت در هوای گرم، بیشتر در معرض خطر هیپوگلیسمی هستند، زیرا بدن نیاز به انرژی بیشتری برای حفظ دمای داخلی خود در محدوده ایمن دارد، استفاده از دستگاه تست قند خون CGM می‌تواند به پایش مداوم قند کمک کرده و با ارائه‌ی  هشدار در مواقع افت قند، شما را مطلع کرده تا  اقدامات لازم را به موقع برای رفع آن انجام دهید.

توصیه می‌شود برای هیدراته ماندن بدن، یک بطری آب در طول روز همیشه همراه خود داشته باشید و هر زمان که احساس تشنگی کردید، بلافاصله یک جرعه آب بنوشید.

9. قرارگیری در معرض آب در مدت زمان مشخص

در حالی که رطوبت روزانه برای پوست مفید است، اما زمان زیادی را در آب، به‌ویژه در استخرهای کلردار، نباید بگذرانید. پس از شنا در استخر، دوش گرفتن همیشه ایده خوبی است. از صابون مرطوب‌کننده استفاده کنید، بدن خود را خشک کرده و سپس دوباره آن را مرطوب کنید تا روغن‌هایی که در هنگام شنا از پوست شما از بین رفته‌اند، دوباره بازگردانده شوند.

از مالیدن لوسیون زیاد در بین انگشتان پا یا در چین‌های پوستی که رطوبت اضافی در آن جمع شده است، خودداری کنید. مرطوب نگه داشتن این نواحی می‌تواند خطر عفونت‌های قارچی را افزایش دهد.

10. توجه ویژه به پاها

بررسی پاها در تابستان برای افراد مبتلا به دیابت بسیار حیاتی است. پاها از مهم‌ترین قسمت‌های بدن هستند که در این فصل به مراقبت بیشتری نیاز دارند .توصیه می‌شود. هیچ‌گاه بدون کفش راه نروید و از کفش‌های مناسب استفاده کنید. همچنین همیشه با کفش‌های خود جوراب بپوشید.

آسیب‌های پا می‌تواند دلایل متفاوتی داشته باشد از جمله وسایلی که به‌طور تصادفی بر روی آن‌ها پا می‌گذارید، رطوبتی که بین انگشتان پا جمع شده و باعث رشد قارچ‌ها می‌شود، و یا تاول‌ها و زخم‌هایی که در اثر پیاده روی با  کفش‌های نامناسب بوجود می‌آیند. دیابت در افراد مختلف، متفاوت است و هر فرد ممکن است مشکلات پوستی مختلفی داشته باشد. به‌طور کلی، افراد مبتلا به دیابت بیشتر مستعد بریدگی‌ها، عفونت‌ها و سایر مشکلات هستند، به همین دلیل، مراقبت از پاها اهمیت ویژه‌ای دارد.

11. مراقبت از نیش‌ها و خراش‌ها

ممکن است پشه شما را نیش زده باشد و یا دچار خراش شده باشید. در این مواقع توصیه می‌شود محل مورد نظر را تمیز نگه دارید و از خاراندن آن‌ خودداری کنید.

12. مراقبت از انسولین با ابزار پایش قند خون

برخی از داروها و ابزارهای پایش قند خون، مانند انسولین و دستگاه تست قند خون بدون سوزن (CGM)، در برابر گرما حساس هستند. به یاد داشته باشید که نباید این دستگاه‌ها را در معرض گرما و نور خورشید قرار دهید، زیرا این شرایط می‌تواند باعث از دست دادن کارایی آنها شود و هنگامی که انسولین در معرض گرمای شدید قرار می‌گیرد، اثرگذاری آن در کنترل سطح قند کاهش می‌یابد.

در چنین شرایطی، بهتر است از کیف خنک نگهدارنده انسولین که به عنوان یک محافظ انسولین بسیار کارآمد و موثر عمل می‌کند استفاده کنید. کیف انسولین موجب می‌شود تا انسولین در دمای استاندارد قرار گرفته و از آسیب هوای گرم محفوظ بماند.

بیشتر بخوانید...

آشنایی با سنسورهای پایش مداوم قند CGM

استفاده از تکنولوژی‌های نوین در مدیریت دیابت

با پیشرفت‌ تکنولوژی، سنسور پایش مداوم قند خون (CGM) به ابزاری ضروری برای افراد مبتلا به دیابت تبدیل شده‌است. این سیستم‌ها به‌ طور مداوم و بدون نیاز به خون‌گیری، سطح قند را در طول شبانه روز اندازه‌گیری کرده و اطلاعات لحظه ای را برای مدیریت بهتر بیماری در اختیار فرد قرار می‌دهد. استفاده از این تکنولوژی نه‌تنها باعث دقت بیشتر در کنترل قند خون می‌شود، بلکه به افراد دیابتی این امکان را می‌دهد که به صورت لحظه‌ای تغییرات قند خود را مشاهده کرده و اقدامات لازم را به موقع انجام دهند.

حمایت بیمه‌ای برای تأمین هزینه‌های سنسور CGM علاوه بر این که می‌تواند به افراد مبتلا به دیابت کمک کند تا به ‌طور مؤثری از این تکنولوژی‌ها بهره ببرند، کیفیت زندگی آن‌ها را نیز بهبود بخشیده و از بروز عوارض جدی بیماری جلوگیری می‌کند. در حال حاضر حمایت بیمه سنسور و بیمه دیابت برای بهره مندی از این تکنولوژی‌ برای کودکان زیر 16 سال در کشور فراهم شده است. برای اطلاع از شرایط خرید و جزئیات سنسور قند خون (CGM) به فروشگاه فریرطب مراجعه نمائید و با این تکنولوژی نوین و کارآمد دیابت آشنا شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *