در افراد مبتلا به دیابتی که فشار خون نسبتا بالایی دارند، احتمال بروز سکته قلبی یا مغزی بیش از سایرین است. به همین دلیل اگر به دیابت مبتلا هستید ضروری است که اطلاعات کافی درباره‌ی چگونگی مراقبت از فشار خون را کسب کنید و روش‌های مدیریت فشار خون بالا را فرا بگیرید. هم چنین به عنوان یک فرد مبتلا به دیابت نیاز است به عنوان بخشی از چکاپهای روتین خود، فشار خون را توسط یک متخصص و با استفاده از دستگاه فشارسنج بررسی کنید. همانطور که می دانید علاوه بر اندازه گیری فشار خون، اندازه‌گیری سطح قند با استفاده از سنسور تست قند خون (CGM) یا دستگاه تست قند خون رایج نیز، از دیگر روتین‌های ضروری شما خواهد بود.

در صورتیکه دچار فشار خون بالا هستید برای کاهش آن نیاز به انجام مداخلات درمانی دارید. زیرا فشار خون بالا به دیواره‌های عروق خونی فشار وارد کرده و به آن ها آسیب می‌رساند. این اتفاق باعث می‌شود که خونرسانی به نقاط حیاتی بدن مانند قلب با سختی انجام شود و در نتیجه شما با افزایش خطر ابتلا به حمله قلبی یا سکته روبرو شوید. هم چنین، احتمال بروز عوارض ناشی از دیابت در پاها، چشم‌ها و کلیه‌ها نیز افزایش می‌یابد.

اقدامات مختلفی وجود دارند که به مدیریت بهتر فشار خون شما کمک می‌کنند. از مهم‌ترین آن ها می‌توان به ایجاد تغییرات کاربردی و مفید در سبک زندگی اشاره کرد که تأثیر مستقیمی بر روی مدیریت دیابت و کنترل سطح فشار خون دارد. از آنجاییکه در بسیاری از افراد بهبود سبک زندگی به تنهایی نمی‌تواند به مدیریت فشار خون منجر شود، ممکن است برای اطمینان از محدوده ایمن فشار خون به مصرف دارو نیاز شود.

فشار خون چیست و چگونه اندازه‌گیری می‌شود؟

فشار خون، نیرویی است که قلب برای به حرکت در آوردن خون در رگ‌های خونی و انتقال آن به بخش‌های مختلف بدن، اعمال می‌کند. این فشار با استفاده از دو عدد توصیف شده و با واحد میلی‌متر جیوه (mmHg) اندازه‌گیری می‌شود؛ به‌طور مثال: 80/130 mmHg، که پزشکان آن را به صورت «۱۳۰ روی ۸۰» می‌خوانند.

عدد اول که فشار خون سیستولیک نامیده می‌شود، میزان فشاری است که هنگام انقباض قلب به دیواره‌‌‌‌‌ی شریان‌ها (سرخرگ ها) وارد می‌شود و عدد دوم که فشار خون دیاستولیک نام دارد، میزان فشاری است که قلب در هنگام استراحت به دیواره‌ی شریان ها اعمال می‌کند.

محدوده‌ی مناسب فشار خون در افراد مبتلا به دیابت

برای حفظ سلامت عمومی بدن و جلوگیری از بروز مشکلات، بهتر است فشار خون خود را در محدوده‌ای سالم نگه دارید. برای اطلاع از سطح فشار خون مطمئنه لازم است که با پزشک خود مشورت کنید و از فشار خون مناسب بدنتان اطمینان حاصل نمائید.

گاهی ممکن است هیچ علامتی از فشار خون بالا را مشاهده نکنید و حالتان کاملاً طبیعی باشد اما به صورت پنهان به فشار خون بالا مبتلا باشید. از انجاییکه که فشار خون یک فاکتور بسیار جدی است، این مسأله در صورت عدم درمان می‌تواند با افزایش فشار بر قلب، چشم‌ها، کلیه‌ها و سایر اندام‌های بدن، سلامت شما را تحت تأثیر قرار بدهد.

همانطور که قبلاً گفته شد، حمله قلبی و سکته مغزی بدن شما را در برابر فشار خون بالا آسیب پذیرتر می‌کنند. از جمله موارد دیگری که شما را در معرض خطر بیشتری قرار می‌دهند عبارتند  از:

  • بیماری‌های کلیوی
  • بیماری‌های قلبی عروقی
  • نارسایی قلبی

کاهش فشار خون می‌تواند به صورت اثرگذار، خطر ابتلا به این بیماری‌ها را در شما کاهش دهد.

علائم فشار خون بالا و دلایل بروز آن

فشار خون بالا گاهی اوقات به عنوان یک اختلال پنهان شناخته می‌شود زیرا ابتلا به آن معمولاً بدون علامت و نشانه است. بنابراین بهترین راه تشخیص فشار خون بالا این است که آن را با کمک دستگاه فشارسنج بازویی یا دستگاه فشارسنج دیجیتالی اندازه‌گیری کنید.

دلایل متعددی می‌تواند منجر به افزایش فشار خون شود. دیابت یکی از دلایلی‌ است که ابتلا به فشار خون را تشدید می‌کند. وجود قند بالا در خون می‌تواند باعث ایجاد حالتی به نام آترواسکلروز شود که به معنای تنگ شدن عروق است. هر چه عروق تنگ‌تر شوند، فشار بیشتری به آنها وارد می‌شود. به همین خاطر حفظ سطح قند خون در محدوده طبیعی یکی از اقدامات ضروری افراد مبتلا به دیابت محسوب می‌شود. بهره‌گیری از دستگاه پایش مداوم قند خون یا دستگاه اندازه گیری قند خون به شما کمک می‌کند تا در طول روز از سطح قند خود آگاه بشوید و در صورت نیاز اقدامات لازم را برای بازگرداندن آن به محدوده هدف انجام دهید.

هم چنین عوامل دیگری نیز از جمله سن و سابقه ی خانوادگی در بروز فشار خون بالا دخیل هستند که فرد نمی‌تواند روی آنها تأثیر بگذارد و یا از بروز آنها جلوگیری کند.

چگونگی کاهش فشار خون بالا

ایجاد تغییرات کاربردی و اثرگذار در رژیم غذایی و سبک زندگی می‌تواند به صورت مستقیم بر روی کاهش سطح فشار خون تاثیر داشته باشد. به برخی از این موارد در ادامه اشاره شده است. البته با وجود این تغییرات بسیاری از افراد برای حفظ فشار خون در محدوده ایمن به مصرف دارو نیز نیاز دارند.

  • کاهش مصرف نمک: مصرف نمک یکی از عوامل اصلی افزایش فشار خون است و افراد دیابتی باید مصرف نمک خود را به حداقل برسانند.
  • حفظ وزن مناسب: کاهش وزن و نگه‌داشتن وزن در محدوده سالم می‌تواند فشار خون را به میزان چشمگیری کاهش دهد.
  • انجام فعالیت بدنی منظم: انجام فعالیت‌های ورزشی سبک مانند پیاده‌روی یا شنا به صورت موثری بر روی کاهش فشار خون تاثیر می‌گذارد.
  • ترک سیگار و مصرف الکل: مصرف سیگار و الکل به عنوان عواملی شناخته می‌شوند که به افزایش فشار خون کمک می‌کنند و ترک آنها تأثیر مثبتی در کنترل فشار خون دارد.
  • کاهش استرس و اضطراب: دوری از محیط‌های تنش‌زا و افکار آزار دهنده می‌تواند خطر افزایش فشار خون را به صورت قابل توجهی کاهش بدهد. سعی کنید در هر حالتی آرامش خود را حفظ کنید، از مراقبه کمک بگیرید و یا با یک روانکاو ماهر مشورت کنید.
  • کاهش مصرف کافئین: مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های حاوی کافئین می‌تواند منجر به افزایش سطح فشار خون بشود به همین دلیل می‌توانید با جایگزینی نوشیدنی‌های بدون کافئین به مدیریت فشار خون خود کمک کنید.

نحوه صحیح اندازه گیری فشار خون

فرآیند اندازه‌گیری سطح فشار خون به این صورت است که پزشک یا پرستار با استفاده از دستگاه فشار سنج این آزمایش را انجام می‌دهند. یک کاف دور بازوی شما قرار گرفته و سپس باد می‌شود تا جریان خون برای چند ثانیه محدود شود. سپس کاف به آرامی خالی می‌شود و مانیتور عدد اندازه‌گیری شده را نشان می‌دهد. این آزمایش بخشی از بررسی‌های سلامت شماست.

در صورت تمایل می‌توانید یک دستگاه فشار خون بازویی نیز تهیه کنید و خودتان این آزمایش را در منزل انجام دهید. دستگاه های فشارسنج در داروخانه‌ها موجود هستند و به شما کمک می‌کنند تا کنترل بیشتری روی دیابت خود داشته باشید.

تفسیر نتایج فشار خون

نتیجه آزمایش فشار خون همان لحظه قابل مشاهده است. خوانش عدد روی مانیتور به پزشک شما کمک می‌کند تا وضعیت فشار خون را ارزیابی کرده و در صورت بالا یا پایین بودن آن اقدامات لازم را انجام دهد. هم چنین پزشک می‌تواند اهدافی را برای شما تعیین کند تا فشار خون خود را در محدوده‌ی ایمن نگه دارید. حفظ فشار خون در محدوده‌ی هدف به کاهش خطر عوارض جدی ناشی از دیابت یا افزایش فشارخون کمک می‌کند.

اهمیت استفاده از دستگاه‌های خانگی سنجش فشار خون برای افراد دیابتی

دستگاه‌ فشارسنج خون یک ابزار بسیار کاربردی برای کنترل مداوم فشار خون به شمار می‌آید. این دستگاه‌ها موقعیتی را در اختیار کاربران قرار می‌دهند تا فشار خون خود را به‌طور روزانه اندازه‌گیری کنند و تغییرات احتمالی را شناسایی نمایند. پایش مداوم فشار خون می‌تواند به شناسایی مشکلات زودهنگام کمک کند و به افراد دیابتی این امکان را می‌دهد، فشار خون خود را در محدوده‌ی طبیعی نگه دارند.

دستگاه فشارسنج خون

خرید آنلاین دستگاه فشارسنج خون PiC

داروهای مناسب برای کنترل فشار خون بالا

داروهای کاهنده فشارخون انواع مختلفی دارند، مانند دیورتیک‌ها، مهارکننده‌های ACE، مسدودکننده‌های بتا و مسدودکننده‌های کانال کلسیم که پزشک با توجه به شرایط شما، داروی مناسب را تجویز می کند.

گاهی ممکن است پزشک با وجود فشار خون نرمال نیز برای شما دارو تجویز کند. این امر معمولاً به منظور حفاظت از بدن بویژه کلیه ها در برابر عوارض دیابت است.

نتیجه‌گیری

کنترل فشار خون برای افراد دیابتی از اهمیت زیادی برخوردار است و به پیشگیری از بروز عوارض جدی کمک می‌کند. اندازه‌گیری منظم فشار خون، استفاده از دستگاه فشارسنج دیجیتالی و مصرف داروهای تجویزی طبق نظر پزشک، از راه‌های موثر برای حفظ فشار خون در محدوده‌ی طبیعی هستند. کنترل فشار خون علاوه بر این که به حفظ سلامتی کمک می‌کند، کیفیت زندگی افراد دیابتی را نیز بهبود می‌بخشد و از بروز عوارض بیشتر جلوگیری می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *